Wednesday, May 25, 2011

Wednesday, May 11, 2011

IMAM SEGERA???

Assalamualaikum...hai semua...

Akhirnye, setelah beberape ari duk pikir nak post ape utk entry kali ni,barulah tercetusnye 1 ihlam baru.hehe..lame meno duk mikirnye kan.Bukan
ape, saya kalau boleh nak post something yang betul2
penting pada pandangan saya.Tak kisah la kalau isu tu pasal selipar jepun saya putus ke, kucing saya mati ke, ape ke,kalau saya rasa benda tu penting, then it is.Ok lah story time,erm sekarang saya addict sangat2 ngan satu reality show ni.Addict sampai mak cakap nak balik kampung pun kene tggu hari sabtu sebab live shownye hari jumaat..hehe.Sebenanye ni 2nd relity show yang saya addict.Yang 1st???AF,MENTOR,OIAM,RAJA LAWAK,MAHARAJA LAWAK???so which one?????AKADEMI AL-QURAN la....hehe..so sekarang saya addict pula dgn....

ye..IMAM MUDA MUSIM 2....reality show yang sgt2 patut diadakan dari dulu.Yelah seiring dgn demand2 para remaja yang slalu inginkan reality show kan??.Tak kisah la IMAM SEGARA ke ape ke, yang penting ini salah satu jalan dakwah untuk pengembangan ilmu ISLAM itu sendiri.Bagi saya tajuk program itu sendiri pun sudah mmberi gambaran peserta2 pun dari golongan belia remaja.Jadi,secara tak langsung ilmu2 pemgetahuan yang ada pada calon2 IMAM MUDA kali ni pun dapat dikongsi.Bukan maksudnye nak lawan ilmu siapa lagi lebih ke kurang ke ape ke, tapi cara perkongsian ilmu tu sebenanye yang membezakan setiap individu itu.Itu hanya sekadar pendapat dari saya shj,insan serbakekurangan.Rasanye pengenalan untuk next entry sampai sini jelah erk.Esok kite update lagi pasal IM ni.So jangan lupa pakat ramai2 yang kecik besa tua muda SOKONG IM ok.


CALON-CALON IMAM MUDA 2


MURSYID IMAM MUDA 2

Saturday, May 7, 2011

SELAMAT HARI IBU...

Salam..hai...

erm lamenye tak jengok2 blog sy ni...almaklumlah student tahun akhir la katekan..hehe padahal nak announce yg saya ni dh abis part 6 da...bahasa belagaknye skit SAYA DAH ABIS DIPLOMA DA!!!!hehe..alhamdulillah.cume neves tggu result akhir..wish me luck..ape2 kite update nnt eerk...

entry kali ni mcm biase lah..mst nak cite pasal hari ibu kan.mst blogger2 lain pun dok bz update pasal MOTHERS DAY ni..mcm klise kan,tp adatla tu.mst la nak update something new...ok ape...at least this is one way kita tunjuk our LOVE to someone who are really special in life.walaupun mak saya tak pandai nak bkk laptop apatah lagi nak bkk blog anak die ni, tp saya tak kisah.saya nak jgk tulis something pasal mak saya ni.coz i belive my mom also will do that if i also did not know how to open the blog...am i right???

so malam tadi abah ajak ktorg satu family pegi jalan2 kat ICT..ala tgk2 lampu2 tu.yela dalam family,saya sorang je x penah pegi..huhu malunye saya.eh tapi bkn tak bersebab tau.ade sebabnye..sebabnye saya kan duk jauh nun di selatan...mane la sempat nak g sana.haha....mcm umah tu jauh meno..padahal yang ado..ah ape2 je lah.konon nak jalan2 ngan mak.so puas la jgk amek gambo mak byk2.slalu mak la org yang paling susah nak amek gambo die.die kate die x cantik.apela ma ni...ma cantik la.klu x caye tgk saya...hahahahaha...kakak saya mst ngamok bace entry ni.haha.pas2 kate prasan.....

kalaula mak saya tau ape yang saya tulis ni,saya nak mak tau yang saya tak mampu nak balas pen gorbanan mak,air susu mak,kasih sayang mak dan penat lelah mak.saya tak mampu nak jadi sehebat mak.tapi selagi nyawa belum terpisah dari jasad, selagi tulah saya cuba menjadi anak yang TERBAIK untuk mak dunia akhirat..insyaALLAH...MOM,YOU ARE THE MOST
BEAUTIFUL GIFT IN MY LIFE...

selamat hari ibu...PN.FATIMAH BT MOHAMAD



kakak saya..dia paksa suh ltk gamba dia jgk...erm....


Friday, November 19, 2010

SABAR

Salam...

Hari ni hanya post sedikit peringatan untuk diri sendiri dan juga yang sudi membaca...:)

Imam AL-Ghazali pernah berkata bahawa SABAR itu ada 3:
  1. Sabar dalam melaksanakan perintah ALLAH
  2. Sabar dalam meninggalkan maksiat
  3. Sabar dalam menghadapi kesusahan
Erm..sejauh mana nilai KESABARAN ada dalam diri kita?Tepuk dada tanya IMAN..

Walllahu a'lam...

Thursday, November 18, 2010

PENGORBANAN SEORANG SAUDARA BARU

Salam..

Hari ini sama seperti biasa.Melalui hari yang semakin suram dalam hidup saya. Kini saya dimata kasar keluarga, kawan-kawan atau sesiapa sahaja adalah seorang gadis yang sentiasa tersenyum. Namun, disebalik senyuman ini ada jiwa yang menangis. Ada jiwa yang suram. Ada jiwa yang menangis.Ada jiwa yang sangat terluka.

Argh..tapi itu bukan persoalannya. Saya cuma ingin berkongsi sedikit coretan rasa kekaguman saya terhadap seorang saudara baru ini.Petang tadi kalau ada yang menonton siaran TV3, dikisahkan perjalanan hidup seorang saudara baru,argh saya lupa nama beliau.:) Alhamdulillah..semakin bertambah seorang lagi umat Nabi Muhammad s.a.w.Saya sangat mengagumi semangat beliau.Sanggup meninggalkan keluarga demi mencari jalan kebenaran.Sanggup berlapar selama seminggu kerana kekangan duit.Sanggup merantau jauh demi mencari ilmu.Nyata, PENGORBANAN kejalan ALLAH tidak akan pernah sia-sia.Setelah melalui pelbagai dugaan, akhirnya kebenaran yang dicari telah beliau temui.

Saya juga mengharapkan suatu hari nanti, saya mampu tersenyum kerana KEBAHAGIAAN yang dinanti-nanti selam ini telah saya perolehi.Amin...



Tuesday, November 16, 2010

INI MASANYA...


Aassalamualaikum w.b.t...

Ini lah masa yang sesuai untuk saya kembali menulis. Kebetulan pulak hari ni jatuh pada HARI RAYA AIDILADHA...erm sebelum tu,selamat menyambut hari raya korban pada semua ya. Ok lah, oleh kerana hari ni seluruh umat islam didunia sedang meraikan hari raya korban, dah tentulah kt bukak je TV, radio ke,mesti tak lain tak bukan cakap pasal PENGORBANAN. Bermula dari sejarah Nabi Ibrahim a.s yang diperintahkan untuk menyembelih anaknda tercinta Nabi Ismail hinggalah pengorbanan-pengorbanan yang dilakukan oleh umat-umat Islam akhir zaman ni.


Bagi diriku sendiri, adakah hati ini cukup kuat seperti srikandi-srikandi terdahulu?Jiwa,harta, malah nyawa diperjuangkan demi menegakkan Agama ALLAH. Disaat ini, pengorbanan aku sebagai seorang anak dituntut oleh ayahnda dan ibunda tercinta. Sungguh..hati ini lebih rela diuji dengan ujian duniawi lain selain dari harus memilih antara KASIH IBU DAN AYAH dengan CINTAKU TERHADAP ILMU ALLAH.

Aku memerlukan restu dari ibu dan ayahku agar restu dari YANG ESA menyusuliku. Perjalanan ini terasa amat berat. Kadang langkahku semakin perlahan, hati ini makin layu, jiwa makin tidak terasa bahagia malah hidupku sendiri hilang makna.Cita-citaku tinggi, setinggi langit ciptaan ALLAH,sebesar ombak di lautan. MENGALAH??? Adakah ini kesudahan impian ku?Adakah ini titik nokhtah usahaku?Atau adakah ini sudah suratanku di Luh Mahfuz?

" La yazuquha illa man zaaqaha " - Al-Syahid Syed Qutb
Seseorang itu tidak dapat menikmati sesuatu kelazatan kecuali setelah dia sendiri merasakannya ...


Akan kukuatkan langkah ini demi CINTAKU...